Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

3 tips die jou helpen om je goede voornemens langer vol te houden

Houd je goede voornemens langer vol!

Aan het begin van het jaar maken we nieuwe doelstellingen en goede voornemens. Maar hoe kun je ervoor zorgen dat je ze dit jaar langer volhoudt? In dit artikel geven we je 3 tips die je kunnen helpen om de goede voornemens langer vol te houden en ze misschien zelfs te veranderen van goed voornemen naar een nieuwe/betere/gezondere levensstijl.

Zorg voor een langetermijnplan en niet voor een “quick fix” 

Naar ons idee is dit misschien wel de belangrijkste tip van dit artikel. Zeker wanneer het om een gezonder en/of slanker lichaam gaat zijn de meeste mensen opzoek naar een “quick fix”, oftewel trainings- en voedingsprogramma’s die snel en veel resultaat gaan geven.

Geen quick fix!

In veel gevallen zijn dit vaak ongezonde trainings- en voedingsprogramma’s die je op de korte termijn misschien helpen, maar op de langere termijn alleen maar averechts werken.

Ze zorgen er vaak voor dat je hormoonhuishouding en metabolisme enorm verstoord raken waardoor je aan het eind van het trainings- en voedingsprogramma binnen zeer korte tijd weer op je oude gewicht zit (en in veel gevallen + 5 of +10 kg extra).

Een ongezond lichaam met weinig spierkracht en teveel vetmassa is niet in 4 weken ontstaan, verwacht dus ook niet dat je het in 4 weken kunt omtoveren naar een fit en gezond lijf.

Langetermijnplan

H0e ziet zo’n langetermijnplan er dan uit? Geen lichaam is hetzelfde dus (als het goed is) is geen trainings- of voedingsplan hetzelfde. Het is belangrijk dat je aan de slag gaat met deze punten:

  1. Zorg voor meer spiermassa en spierkracht;
  2. Zorg voor een voedingsplan dat jouw lichaam voorziet van alle belangrijke voedingsstoffen  (en geen voedingsplan dat het lichaam alleen maar uithongert);
  3. Kies een sport- en voedingsschema dat jij voor 6 tot 12 maanden vol kunt houden.

Een heel streng dieet volgen voor 4 weken gaat je niet helpen. Hetzelfde geldt voor een trainingsplan dat je 4 weken doet. Het echte resultaat komt door iedere dag de juiste keuzes te maken.

Stel een realistisch doel en maak een stappenplan om dit doel te bereiken 

Probeer je doel zo duidelijk en specifieke mogelijk te formuleren. Schrijf je doel ook letterlijk op!

Stel je doel is om dit jaar 10 kg af te vallen. Een realistische en gezonde manier, om dit doel te bereiken, is door iedere week 0,5% tot 1% kg lichaamsgewicht te verliezen (niet meer dan dat).

Stel je weegt 80 kg dan betekent dat dat je 0,4 tot 0,8 kg per week kan afvallen op een gezonde en verantwoorde manier.

Je kunt nu een planning maken met subdoelen (bijvoorbeeld 3 kg na de eerste maand) voor de komende 6 maanden waarin je exact aangeeft wat je lichaamsgewicht iedere maand moet zijn. Werk nu van maand naar maand, van subdoel naar subdoel.

Zoek hulp in je omgeving van gelijkgestemde

Zorg voor mensen in je omgeving die je kunnen helpen/ondersteunen. Het gaat er namelijk om dat je jouw slechte eet- en beweeggewoontes gaat veranderen en gezondere keuzes maakt die passen bij jouw doel en subdoelen.

Heb jij mensen in je omgeving die hier juist niet mee bezig zijn? Dan zal het nog lastiger worden om structureel de juiste keuzes te maken.

Heb je moeite om het sporten vol te houden? Zoek dat iemand waar je samen mee kunt sporten, afzeggen wordt dan een stuk lastiger. Of train onder begeleiding een (personal) trainer. Doordat je een afspraak met iemand maakt zul je minder snel afzeggen.

De weg naar je “einddoel” is geen rechte lijn omhoog. Je hebt soms periode’s waarin je enorm gemotiveerd bent en soms heb je periode’s waarin je de motivatie even helemaal kwijt bent. Juist in die periodes is het belangrijk om iemand te hebben die ervoor zorgt dat je blijft trainen.

Welk goed voornemen je ook hebt, één van de belangrijkste zaken is om het structureel en consequent te blijven doen.

In twee weken een strakkere buik en een lager vetpercentage

Download gratis ons voedingsplan en boek in de eerste twee weken direct resultaat

Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *