Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

De 10 grootste fabels als het gaat om krachttraining en afvallen

krachttraining en afvallen

10 fabels over krachttraining en afvallen

In dit artikel rekenen wij voor eens en altijd af met 10 fabels die veel voorkomen in onze branche. Uiteraard met een korte uitleg over hoe het dan wél werkt.

1. “Een eiwitshake is nodig na krachttraining”

Een eiwitshake is een voedingssupplement en kan gebruikt worden als aanvulling op je dagelijkse voeding. Wanneer jij onvoldoende eiwitten uit je voeding haalt, dan kan het verstandig zijn om dit aan te vullen met een eiwitshake. Krijg jij voldoende eiwitten binnen vanuit je voeding (1,6 tot 1,8 gram per kilo lichaamsgewicht), dan is een eiwitshake niet nodig.

Lukt het je niet om voldoende eiwitten te eten? Dan kan een eiwitshake uitkomst bieden omdat het makkelijk te maken is, weinig tot geen voorbereiding nodig heeft en zorgt dat je die dag +- 20 gram extra eiwit binnen krijgt.

2. “Een strakke buik krijg je door buikspieroefeningen te doen”

Ook dit is niet waar. Een strakke buik krijg je door de hoeveelheid vet op je lichaam te verminderen. Het verminderen van vet op je lichaam doe je door dagelijks minder calorieën te eten en te drinken dan je verbrandt. Wanneer je buikspieroefeningen gaat doen zal het lichaam niet plaatselijk het vet dat op je buik zit verbranden.

3 belangrijke punten over dit onderwerp:

 • Jouw hormonen bepalen waar jij het meeste vet opslaat. Dit kan op je buik zijn, maar ook op je rug, benen of billen;
 • Verlaag de totale hoeveelheid vet op je lichaam met een, voor jou op maat gemaakt, voedingsplan;
 • Train vooral grote spiergroepen die veel energie verbranden;
 • Houd het trainingsschema en voedingsplan voor een aantal maanden vol, dan ga je resultaat zien!

3. “Van brood eten word je dik”

Je wordt “dik” doordat je voor een langere periode meer calorieën binnen krijgt dan je verbrandt. Deze calorieën kunnen uit vetten, koolhydraten, eiwitten en alcohol komen. Je zou de hele dag brood kunnen eten en toch kunnen afvallen (dit is absoluut niet wat wij adviseren), zolang je maar meer calorieën verbrandt dan je eet.

4. “Ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag”

Wij adviseren onze leden om de dag te beginnen met een eiwitijk ontbijt. Dit zorgt voor een verzadigd gevoel en helpt je om minder slechte maaltijden te eten, maar het is niet de aller belangrijkste maaltijd van de dag. Wanneer je wilt afvallen bestaat er geen “belangrijkste maaltijd”.

Als jij wilt afvallen dan is het belangrijk om gedurende de hele dag meer te verbranden dan je eet en drinkt. Je zou dus al je calorieën tijdens je lunch en diner kunnen eten of deze calorieën verspreid over 6 maaltijden kunnen eten. Zolang je er maar minder eet dan je verbrandt.

5. “Ik eet te weinig en daarom kom ik aan”

In bijna alle gevallen is dit niet waar. Wanneer je naar het voedingspatroon van deze mensen kijkt, dan zitten er vast en zeker dagen tussen dat ze (veel) te weinig eten. Maar in het weekend wordt dit dan dubbel ingehaald met slechte maaltijden.

Denk je dat dit bij jou aan de hand is? Ik adviseer je het volgende:

 • Weeg ALLES wat je eet en drinkt af voordat je het opeet/opdrinkt (ook de dressing in je salade en de olie waarin je bakt);
 • Voer dit in een voedingsapp in;
 • Doe dit voor 14 dagen achter elkaar, iedere dag!
 • Bekijk hoeveel calorieën je daadwerkelijk die weken hebt gegeten en je zult zien dat je toch meer calorieën binnen krijgt dan je denkt.

6. “Koolhydraten zijn slecht voor je”

Koolhydraten kun je zien als de brandstof voor je lichaam en zijn dus belangrijk en niet slecht voor je. Maar het is wel belangrijk om te snappen wat ze doen en welke koolhydraatmaaltijden je beter kunt mijden.

We schreven hier eerder een artikel over deze lees je hier

7. “Ik word mannelijk door krachttraining (voor vrouwen)”

Een belangrijk hormoon voor spieropbouw is testosteron. Dit is een mannelijk hormoon, dat ook vrouwen aanmaken. Vrouwen maken dit echter een stuk minder aan dan mannen.

Met 3 keer per week goede krachttraining en een perfect voedingsplan kun je als vrouw spiermassa aanmaken, maar de hoeveelheid die je aanmaakt is dermate klein dat je er niet mannelijk uit zal gaan zien.

8. “Je moet cardio doen om af te vallen”

Wanneer je voor een lange tijd in een negatieve energiebalans (minder eten en drinken dan je verbrandt) zit zul je afvallen. Door cardio training te doen kan je de hoeveelheid calorieën die je op een dag verbrandt verhogen waardoor het afvallen sneller zal gaan.

Het “nadeel” van cardio training is dat het alleen de verbranding verhoogt tijdens de training. Wanneer je d.m.v. krachttraining meer spiermassa opbouwt zal je verbranding 24 uur per dag hoger zijn en niet alleen tijdens een training. Daarom gebruiken wij krachttraining als basis voor onze leden en vullen wij die aan met extra cardio trainingen.

9. “Deadliften is slecht voor je rug”

De deadlift is een oefening waarbij je veel verschillende spiergroepen traint en dan met name aan de achterkant van het lichaam. Of de deadlift een goede oefening is voor jou is afhankelijk van veel verschillende factoren:

 • jouw trainingsniveau;
 • eventuele blessures;
 • jouw doelstelling;
 • jouw biomechanica (hoe zit jouw lichaam in elkaar).

Daarnaast geldt voor de deadlift, net als bij veel andere oefeningen, dat de juiste uitvoering essentieel is. Heb je weinig ervaring/kennis op het gebied training? Schakel dan hulp in om een oefening als de deadlift aan te leren.

10. “Ik heb geen tijd om te sporten”

Iedereen heeft tijd om te trainen, het gaat alleen om hoeveel prioriteit jij het sporten geeft. Wanneer jouw doel belangrijk genoeg voor je is zul je er tijd voor hebben.

In twee weken een strakkere buik en een lager vetpercentage

Download gratis ons voedingsplan en boek in de eerste twee weken direct resultaat

Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *