Waarom je “NEAT” zo belangrijk is bij het afvallen

NEAT en afvallen

“NEAT” Non exercise activity thermogenesis

Waarom je deze term moet begrijpen tijdens het afvallen

“NEAT” is een term die we niet vaak tegenkomen als we ons gaan verdiepen in het afvallen en/of gezonder willen worden. Dat is jammer, want het is een essentieel onderdeel in je strijd tegen de kilo’s.

NEAT ofwel Non Exercise Activity Thermogenesis zijn alle fysieke activiteiten die jij dagelijks onderneemt, behalve het daadwerkelijke sporten. Denk hierbij aan:

 • Tuinieren;
 • Schoonmaken;
 • Wandelen;
 • Kauwen op je eten;
 • etc;

Al deze activiteiten hebben een enorm effect op het aantal calorieën dat je dagelijks verbrandt. En zoals je weet, gaat een hogere verbranding (metabolisme) ervoor zorgen dat jij gemakkelijker en een stuk sneller vetmassa zult verbranden.

 

NEAT en afvallen

1. Waarom sommige mensen alles kunnen eten en niet aankomen

In theorie is dit natuurlijk niet helemaal waar. Wanneer deze mensen structureel een stuk meer calorieën binnen krijgen dan ze verbranden zullen ook zij meer vet opslaan en aankomen. Wanneer je naar de dagelijkse activiteiten van deze mensen gaat kijken, dan zul je zien dat ze over het algemeen een stuk meer bewegen. Hun “NEAT” is dus een stuk hoger dan bij andere mensen.

De gemiddelde persoon verbrandt tussen de 20% en 30% van zijn calorieën met de activiteiten die hierboven beschreven staan. Het verhogen van je NEAT kan dus een enorm verschil maken!

2. Hoe “vergroot” ik mijn NEAT

Het maakt niet zoveel uit wat je doet om je NEAT te verhogen, zolang je het maar structureel doet. Zo heeft 14 dagen intensief trainen geen enorm effect op je lichaamssamenstelling, als je er daarna weer mee stopt. En een week een voedingsplan volgen maakt ook niet een enorm verschil als je vervolgens weer je oude eetgewoontes aanhoudt. Maar wanneer je dit structureel, maand in maand uit, zal doen dan zul je echt resultaat gaan zien!

Zorg dat je jezelf gewoontes “aanleert” die ervoor zorgen dat jij dag in dag uit meer gaat bewegen. Bijvoorbeeld:

 • Tot de 4e verdieping pak je altijd de trap;
 • Kleine afstanden doe je op de fiets of wandelend;
 • Na je lunch en diner ga je 20 minuten wandelen;
 • Loop rond wanneer je aan het bellen bent;
 • Zorg dat je iedere dag 10.000 stappen zet.

 

3. Intensiteit laag houden

Wanneer je gemotiveerd aan de slag gaat met je gezondheid, dan heb je wellicht het idee dat je iedere dag zo hard mogelijk moet trainen om zoveel mogelijk resultaat te boeken. Onthoud altijd twee zaken:

 1. Een training heeft pas zin/effect als je ervan kunt herstellen;
 2. Verschillende onderzoeken laten zien dat je met lage intensiteit ook veel kunt verbranden.

Probeer tijdens je (kracht)training hard te trainen, maar geef je lichaam de dagen na deze training de mogelijkheid om te herstellen. Lage intensiteit activiteiten zoals wandelen, tuinieren en fietsen helpen hierbij. Daarnaast zorgen deze activiteiten ervoor dat je dagelijks meer energie verbrandt.

In twee weken een strakkere buik en een lager vetpercentage

Download gratis ons voedingsplan en boek in de eerste twee weken direct resultaat

Lees ook:

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published.