Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Afval tips die echt werken

Afval tips die echt werken

5 afval tips die écht werken

We krijgen allemaal wel eens goedbedoelde adviezen om af te vallen, maar welke tips werken nou écht? Onthou dit: een negatieve energiebalans is het aller belangrijkste als het gaat om afvallen. Dus minder eten en drinken dan je verbrandt of meer verbranden dan je eet en drinkt.

Er zijn een aantal tips die je kunt gebruiken om ervoor te zorgen dat je dagelijks minder calorieën binnen krijgt dan je verbrandt en er dus een negatieve energiebalans ontstaat.

1. Begin je dag met een goede eiwitrijke maaltijd 

Een goede eiwitrijke maaltijd als ontbijt kan je helpen om het negatieve energiebalans beter en langer vol te houden. Onderzoek (bron) laat namelijk zien dat een ontbijt met een hoge verzadigingswaarde (zoals eieren) ervoor kunnen zorgen dat je die dag minder calorieën eet en daardoor meer vet verbrand.

2. Eet zo min mogelijk snelle koolhydraten

Door het eten van snelle koolhydraten zoals witbrood en pasta zal het bloedsuiker in je lichaam stijgen. Door deze stijging krijg je meer energie en heb je een verzadigd gevoel. Enkele uren na het eten van deze maaltijd is je bloedsuiker gedaald en het verzadigde gevoel verdwenen. Dit zijn de momenten waarop je lichaam weer gaat verlangen naar snelle suikers/koolhydraten.

Na een aantal van dit soort (slechte) maaltijden ontstaat er een calorieoverschot; er is meer energie binnen gekomen dan je hebt verbrand. Doe je dit een aantal dagen/weken achter elkaar? Dan zul je langzaam maar zeker aankomen.

3. Word je bewust van je NEAT

NEAT staat voor Non Exercise Activity Thermogenesis. We schreven hier eerder een blog over, deze lees je hier.

Dit zijn alle fysieke activiteiten die jij dagelijks onderneemt, behalve het daadwerkelijke sporten. Denk hierbij aan:

  • Tuinieren;
  • Schoonmaken;
  • Wandelen;
  • etc;

Bij een actief persoon kan de NEAT oplopen van enkele honderden tot soms wel 1500 kcal per dag! Welke activiteiten kun jij ondernemen waardoor jij je NEAT vergroot?

Zorg dat deze activiteiten een gewoonte worden zodat je ze voor langere periode kunt volhouden.

Afval tips die echt werken

4. Eet meer groente

Dit is één van de tips die je vast en zeker vaker hebt gehoord, maar waarom werkt dit dan echt?

Groente en fruit bevatten veel vocht en de hoeveelheid calorieën in groente zijn vrij laag. Veel groente eten zorgt voor een voldaan en vol gevoel zonder dat je teveel calorieën binnen krijgt. Daarnaast zorgen groenten ervoor dat je bloedsuikerspiegel niet enorm stijgt.

Een tip die wij vaak aan onze leden geven is om één maaltijd of snack moment van de dag te vervangen door een maaltijd die uitsluitend uit groente bestaat.

5. Slaap voldoende!

Een tip die vaak onderschat wordt, maar essentieel is voor een gezond en fit lichaam. Tijdens het slapen geven wij het lichaam de mogelijkheid om te kunnen herstellen van de dag. Een lichaam dat niet goed herstelt zal minder snel spiermassa opbouwen en minder snel vetmassa verbranden en dat zijn nou net twee belangrijke factoren als het gaat om afvallen.

Onderzoek laat zien dat mensen die tenminste 7 uur per nacht slapen meer succes hebben bij het afvallen. Ook over slaap schreven wij een blog met praktische tips, deze lees je hier.

In twee weken een strakkere buik en een lager vetpercentage

Download gratis ons voedingsplan en boek in de eerste twee weken direct resultaat

Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

20 gezonde en makkelijk te bereiden recepten