Moeite met afvallen?

Moeite met afvallen

Moeite met afvallen? 

5 redenen waarom je moeite hebt met afvallen

Voor veel Nederlands blijft afvallen of vet verbranden een lastig verhaal. Dit terwijl afvallen (of vet verbranden) in theorie niet moeilijk is. Je moet voor een langere periode minder calorieën eten en drinken dan je verbrandt. Maar toch zijn er veel mensen die hier moeite mee hebben. In dit artikel 5 redenen waarom jij wellicht moeite hebt met afvallen.

1. Je maakt onbewust de verkeerde keuzes

Dit is iets wat wij veel zien bij mensen die moeite hebben met afvallen. Ze denken dat ze goed bezig zijn met hun voedingsschema, maar krijgen onbewust teveel calorieën binnen. Een goed voorbeeld hiervan is de volgende salade:

  • Lekker veel verschillende groentes zoals tomaatjes, sla, paprika, komkommer etc. 200 calorieën (super goed)
  • Eén hele avocado 335 kcal (oei!)
  • Twee eetlepels olijfolie 180 kcal (oei!)
  • 30 gram pijnboompitten 180 kcal (0ei!)
  • 50 gram mozzarella 120 kcal (oei)

Voor je het weet eet je een “gezonde” salade van ruim 1000 kcal! Alle producten die in bovenstaande salade zitten zijn gezond, bevatten veel essentiële vetten, veel vitamine mineralen en vezels, maar de calorieën (energie) die in deze salade zitten zijn heel erg hoog!

Moeite met afvallen

2. Je eet weinig calorieën, maar drinkt er teveel

Je bent bewust bezig met je voeding, alles wat je dagelijks eet klopt qua caloriebehoefte, maar toch heb je moeite met afvallen. Het zou goed kunnen dat je dagelijks een groot deel van je calorieën opdrinkt. Zo bevat één blikje cola 139 kcal en 100 ml halfvolle chocolademelk 200 kcal.

Daarnaast zien we regelmatig dat onze leden dagelijks een fruit smoothie maken. Lekker veel vitamines en mineralen maar ook veel calorieën! In een smoothie doe je namelijk meer fruit dan je zou eten en daarom krijg je meer calorieën binnen. 1 longdrink glas fruit smoothie kan zo 130 kcal bevatten.

Moeite met afvallen

3. Je beweegt dagelijks te weinig

Het zou goed kunnen dat je op de juiste weg bent met je voeding, maar dat je dagelijks te inactief bent en daarom moeite hebt met afvallen. Eerder schreven wij een artikel over NEAT (non exercise activity thermogenesis). Dit zijn alle fysieke activiteiten die je op een dag doet zonder het daadwerkelijke sporten. Ons artikel over NEAT lees je hier.

Doordat sommige mensen heel actief zijn gedurende de dag kan hun NEAT zomaar oplopen tot 1000 kcal per dag! Zorg er dus voor dat je naast de juiste voeding ook actiever wordt en zorg ervoor dat dit een gewoonte voor je wordt.

Bijvoorbeeld: Als het niet regent pak je de fiets voor korte afstanden, naar de 3e etage van een gebouw pak je altijd de trap, dagelijks zet jij 10.000 stappen.

Naast NEAT hebben we ook EAT (exercise activity thermogenesis). Dit zijn dus alle sportieve activiteiten die je op een dag doet. Ook dit moet een gewoonte voor je worden. Heb je een stok achter de deur nodig om te gaan sporten? Zorg dan voor een sportmaatje of train onder begeleiding van een trainer zodat je een afspraak in je agenda hebt staan en ook daadwerkelijk gaat sporten.

4. Je volgt een dieet en past niet je gewoontes aan

Een dieet heeft een begin en eind. Als je na je dieet weer terug valt in de oude gewoontes dan kun je zeggen dat het dieet voor niets geweest. Je zult namelijk weer langzaam aankomen en kunt dan weer van vooraf aan beginnen met je dieet.

Dat is de reden dat wij onze leden nooit een dieet “voorschrijven”. We kijken naar wat ze nu dagelijks eten en drinken en gaan daar geleidelijk veranderingen in aanbrengen. Deze veranderingen zorgen ervoor dat ze gezonder gaan eten en dat ze dagelijks minder calorieën binnen krijgen.

Doordat we de veranderingen langzaam doorvoeren in hun bestaande voedingsprogramma, voelt het niet als een streng dieet en houden ze het in veel gevallen langer vol.

5. Je slaap is verre van goed 

In onze ogen is dit de basis. Wanneer je niet goed slaapt is het gedurende de dag moeilijker om de juiste voedingskeuzes te maken. Daarnaast is goed slapen belangrijk voor de aanmaak van het groeihormoon.

Het groeihormoon is een essentieel hormoon als het gaat om het veranderen van je lichaamssamenstelling; minder vetmassa en meer spiermassa. Het groeihormoon wordt met name geproduceerd tijdens de eerste 2 uur van je diepe slaap. Een lage hoeveelheid groeihormoon kan enorm veel effect hebben op het vetverlies proces. Het optimaliseren van je slaap kan dit dan ook al enorm verbeteren.

Om je slaap te optimaliseren adviseer ik je om dit artikel te lezen. Daarnaast zijn er ook supplementen zoals magnesium citraat die je lichaam helpen ontspannen en waardoor je beter en dieper kunt slapen.

Moeite met afvallen

In twee weken een strakkere buik en een lager vetpercentage

Download gratis ons voedingsplan en boek in de eerste twee weken direct resultaat

Lees ook:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

20 gezonde en makkelijk te bereiden recepten