Tijdens de training worden er vaak vragen gesteld, waar we uitgebreid antwoord op geven en uitleggen wat de gedachte achter een oefening is. We merken ook dat veel dezelfde vragen voorbij komen. Daarom hebben we in deze FAQ-blog de 6 meest gestelde vragen en natuurlijk onze antwoorden voor je op een rijtje gezet.
1. Welke oefening moet ik doen om een strakkere buik te krijgen?
Dit is misschien wel de meest gestelde vraag, die onze trainers krijgen. Het antwoord is dat er helaas geen één specifieke oefening is, die op magische wijze langzaam maar zeker zorgt voor de ‘most wanted’ sixpack. Het antwoord wil je misschien niet horen, want eten is gewoon lekker, maar voeding is de belangrijkste sleutel tot succes. Het werkt als volgt: de hormonen in ons lichaam bepalen waar vet wordt opgeslagen. Bij de ene persoon is dit de buik, bij de ander juist de benen of billen wat vaak bij vrouwen het geval is.
Het lichaam slaat vet op wanneer we meer ‘energie’ door eten en drinken binnen krijgen, dan we gebruiken. De overtollige energie wordt als het ware geparkeerd voor een moment dat we het wel nodig hebben. Bijvoorbeeld als je minder eet of juist meer lichamelijke inspanning verricht.
Het kan dus zijn dat bij jou deze reserves op de buik worden opgeslagen.
Een buikspieroefening of meerdere varianten doen, betekent niet automatisch dat het vet op die plek wordt gebruikt als brandstof voor de extra inspanning. Dat geldt ook voor alleen maar been- of biloefeningen gaan doen als juist daar meer vet is opgeslagen. Een strakkere buik, strakkere benen of strakkere billen kan alleen als je het totale vetpercentage van je lichaam gaat verlagen.
Op dit vlak is de meeste winst te behalen door de juiste voeding, waarbij je over een langere periode minder calorieën binnenkrijgt dan je nodig hebt. Op die manier gaat je lichaam de vetreserves aanspreken om het ‘tekort’ aan te vullen. Lang verhaal kort: er is geen speciale of beste oefening voor een plaatselijke vetverbranding om een strakkere buik te krijgen.
2. Moet ik vaker of meer gaan trainen om af te vallen?
Ja, het kan helpen. Ook al verschilt het per persoon, qua leeftijd, gewicht en type lichaam. Iedereen heeft een zogenaamde output, wat betekent: hoeveel calorieën verbrand je per week? Stel dat je gemiddeld 2000 calorieën per dag verbrand en je zit gedurende de week hier een aantal keer onder, dan val je in principe al af. Door meer te trainen zul je logisch meer calorieën verbranden en worden de vetreserves sneller aangesproken om het lichaam te kunnen laten functioneren.
Let op! Het klinkt makkelijk – meer calorieën verbranden door extra of langer trainen – maar het zit er ook zo weer aan. Bijvoorbeeld door een etentje, een onverwachte traktatie of een lekkere, maar moddervette snack onderweg naar huis. En als je beseft dat 7700 calorieën gelijk staat aan 1 kilo vet, weet je dat met alleen extra trainen het dus heel lastig is om steady onder je output te blijven en af te vallen. Goed eten en (meer) trainen is uiteindelijk dé combi voor het beste resultaat.
3. Zijn koolhydraten slecht voor je?
Macro nutriënten, ook wel macro’s genoemd zijn koolhydraten, eiwitten, en vetten. Deze nutriënten zitten in onze voeding en voorzien ons lichaam van energie. Koolhydraten en eiwitten geven per gram 4 calorieën energie. Vetten geven per gram 9 calorieën energie. Kijken we puur en alleen naar de calorieën, dan zijn koolhydraten niet ‘slecht’, want ze geven net zoveel energie als eiwitten.
Natuurlijk kijken we wel wat verder als het gaat om een goed voedingspatroon, want je hebt langzame en snelle koolhydraten. Met name de producten die snelle koolhydraten bevatten zorgen ervoor dat je snel trek hebt, omdat de verbranding sneller gaat. Je kunt het vergelijken met een oven die je stookt met proppen papier of een blok hout wat veel langer zal branden. Heb je sneller trek, dan is het een stuk moeilijker om de juiste gezonde keuzes te maken en niet naar bijvoorbeeld snoep of iets anders met suiker te grijpen, waar je het hongergevoel direct mee kunt stillen.
Lukt het je om uit de vicieuze cirkel van snelle koolhydraten te blijven, dan is het veel makkelijker om voldaan en een stuk gezonder de dag door te komen. Dus, zijn koolhydraten slecht voor je? Nee, tenzij je door te veel snelle koolhydraten meer gaat eten en meer calorieën binnen krijgt dan je nodig hebt. Met een eiwitrijk dieet zul je merken dat jouw lichaam veel minder om snelle koolhydraten zal vragen en is het dus veel makkelijker om een gezond voedingsplan vol te houden.
4. Krijg ik als vrouw door krachttraining niet een te mannelijk lichaam?
Dit is iets wat misschien elke vrouw zich wel afvraagt en vaak zelfs de belangrijkste reden is om geen krachttraining te doen. Die angst kunnen we direct wegnemen, want het beeld dat ze voor zich zien zijn vrouwen die misschien wel 15 jaar of langer intensief, 5 tot 6 dagen per week, krachttraining doen en een optimaal voedingspatroon hebben waar ze heel strikt mee omgaan.
Deze brede, zeer gespierde vrouwen trainen zwaar met een hoge intensiteit en gebruiken ook als aanvulling vaak testosteron voor nog meer spiermassa. Dit mannelijke hormoon heeft een vrouw van nature te weinig om zo groot te worden. Train je vaak en is je voedingspatroon helemaal in balans, dan krijg je een betere houding en zal je lichaam strakker gevormd worden, maar zal je nooit de mannelijke vorm krijgen, waar je in eerste instantie misschien bang voor bent. Dus, gewoon lekker met krachttraining beginnen!
5. Moet ik harder of zwaarder trainen als ik geen spierpijn meer heb?
Spierpijn, zeker als je net bent begonnen, is niet meer dan normaal omdat je lichaam iets ‘nieuws’ aan het doen is. Je kunt het ook wel een soort ‘spierschade’ noemen, wat aangeeft dat je lichaam aan het herstellen is en daarna weer een stuk sterker is geworden. Train je regelmatig en is je lichaam gewend aan vaker trainen, dan zal de spierpijn minder vaak of soms helemaal niet meer voorkomen. Dit betekent echter niet dat je dan intensiever of anders moet gaan trainen.
Bij See me Fit kijken we vooral of er progressie is en dat willen we op twee manieren zien: je hebt een doel gesteld en we zien dat je week in week uit mooie stappen richting jouw doel maakt. Daarnaast willen we zien dat je elke week sterker en beter wordt bij elke oefening die je uitvoert: kun je een bepaalde set inmiddels wat makkelijker, dan kun je het aantal herhalingen verhogen of iets meer gewicht proberen en kijken of dit ook lukt. Op die manier maak je ook progressie, maar hoef je niet automatisch weer spierpijn te krijgen. Dit verschilt ook echt per persoon, dus spierpijn is niet een signaal dat je niet goed traint. Sterker nog, altijd spierpijn voelen zegt ook iets of het herstel vermogen en of je juist niet te zwaar traint.
6. Word ik van krachttraining stijf?
Een veel voorkomend misverstand is dat mensen denken dat spieren door krachttraining korter worden. Dat is een fabel en kan sowieso niet. Een spier zit vast aan een pees en een pees zit vast aan een bot. Een spier kan niet korter worden, want dat zou betekenen dat onze botten ook korter worden. Bij het ouder worden krimpt een mens iets, maar niet in die mate dat een bot opeens een paar centimeter korter wordt en je daardoor stijver bent.
Wanneer je ouder wordt, kan je je wel stijver voelen, maar dat heeft meer met het centrale zenuwstelsel te maken: een spier wordt door trainen in een bepaalde rek, een soort eindstand gezet. Het lichaam leert dat dit ok is. Als je lichaam bijvoorbeeld door niet meer trainen of veel zittend werk ‘inactief’ wordt, denkt je centrale zenuwstelsel eigenlijk dat het niet meer nodig is om in die eindstand te komen en er juist iets kapot kan gaan. Dat is de reden dat jij je stijver kunt voelen, omdat je lichaam passief is geworden. Juist met krachttraining kun je weer meer die rek of zogenaamde eindstand activeren en voelt je lichaam weer sterker en flexibeler. Het antwoord is dus eigenlijk het omgekeerde: met de juiste krachttraining word je juist minder stijf.