Groeihormoon en afvallen

Groeihormoon en slaap

Waarom is het groeihormoon belangrijk bij het afvallen?

 

In het artikel van deze week bespreken we het groeihormoon. Wat is de functie van het groeihormoon en waarom is dit hormoon belangrijk bij het verbranden van vetmassa?

1. Wat is een hormoon?

De naam hormoon komt van het Griekse woord ‘hormao’, dat ‘in beweging zetten’ betekent. Hormonen zijn boodschappers van ons lichaam. Ze verplaatsen zich via het bloed door het hele lichaam. De hormonen worden op verschillende plekken in het lichaam geproduceerd, van waaruit ze worden getransporteerd naar plekken in het lichaam waar ze een effect moeten hebben. Wil je meer weten over hormonen, dan raad ik dit artikel aan.

2. Groeihormoon

Groeihormoon wordt ook wel het verjongingshormoon genoemd. Het stimuleert de aanmaak van spiermassa en de vetverbranding. Wanneer je doel is om slanker, strakker en fitter te worden is het dus belangrijk om rekening te houden met dit hormoon en de aanmaak ervan zoveel mogelijk te stimuleren. Stress, weinig slaap en inactiviteit hebben een negatieve invloed op het groeihormoon.

In dit artikel beschrijven we wat de functie van het groeihormoon is, waarom het belangrijk is in het “afvalproces” en welke simpele stappen jij dagelijks kunt nemen om de aanmaak van het groeihormoon te stimuleren.

3. Groeihormoon en afvallen

In eerdere artikelen van ons heb je wellicht al eens gelezen dat voldoende spiermassa en spierkracht enorm belangrijk zijn wanneer je vet wilt verbranden. De spieren in je lichaam kun je zien als een houtkachel. Hoe groter de kachel, des te meer hout kun je erin verbranden. Dus hoe meer spiermassa wij in ons lichaam hebben, des te meer energie wij kunnen verbranden (ook als we rustig op de bank zitten). Het groeihormoon speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van spiermassa.

Daarnaast stimuleert het groeihormoon het lichaam om energie uit vetreserves te verbranden. Wanneer jij ervoor kunt zorgen dat deze verbranding 24 uur per dag door blijft gaan, dan zul je een hogere verbranding hebben en wordt het een stuk makkelijker om vet te verbranden.

4. Aanmaak van het groeihormoon

Het groeihormoon wordt met name aangemaakt tijdens de eerste uren van je slaap. Het is dus enorm belangrijk om de kwaliteit van je slaap tijdens deze uren zoveel mogelijk te stimuleren.

Hoe doe je dat?

De tegenhanger van het groeihormoon is het insuline hormoon. Op het moment dat de insuline levels in je lichaam hoog zijn, dan beperkt dat de aanmaak van het groeihormoon. Het eten van snelle koolhydraten stimuleert de aanmaak van het insuline hormoon en heeft dus een negatief effect op de aanmaak van het groeihormoon.

Probeer daarom niet vlak voordat je gaat slapen nog iets te eten en zeker niet een maaltijd dat voornamelijk uit snelle koolhydraten bestaat. Dit heeft een negatieve invloed op je slaap en dus een negatieve invloed op de aanmaak van het groeihormoon.

5. Hoe ontstaat een tekort aan groeihormoon?

Een aantal van de voornaamste redenen waarom iemand (te) weinig groeihormoon produceert:

  1. Slaaptekort;
  2. Verkeerd voedingspatroon, te weinig eiwitten en teveel snelle koolhydraten;
  3. Stress;
  4. Geen krachttraining.
Groeihormoon en afvallen
Groeihormoon en afvallen

6. Hoe zorg je ervoor dat je meer groeihormoon produceert?

Je hoort het ons vaak zeggen, maar ook dit heeft weer te maken met de juiste voeding, de juiste training en een optimaal herstel. Om de aanmaak van groeihormoon te vergroten zul je met 3 zaken aan de slag moeten gaan: slaap, voeding en training.

Slaap
Focus je in eerste instantie op het optimaliseren van de eerste uren van je nachtrust. Eet geen snelle suikers meer voordat je gaat slapen. Na het avondeten een eiwitrijke maaltijd eten is geen probleem, maar blijf weg van de zoetigheid (dus ook geen fruit). Lees hier meer tips voor een optimale nachtrust.

Voeding
Zorg dat je dagelijks voldoende eiwitten binnen krijgt. Probeer eens maximaal 2 koolhydraatmaaltijden per dag te eten en eet deze vóór je diner. Voor een man adviseren wij 1.8-2.0 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag en voor een vrouw 1.6-1.8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag.

Training
Een mooi trainingsprincipe dat wij vaak gebruiken voor onze leden is de German Body Composition Training. Hierbij wissel je een oefening voor het bovenlichaam af met een oefening voor het onderlichaam. Dit zorgt ervoor dat je door het hele lichaam meer lactaat opbouwt wat de insuline gevoeligheid stimuleert.

Een voorbeeld van zo’n trainingsschema:

A1 Leg Press
A2. Bench Press
B1 Romanian Deadlift
B2 Seated Row
C1 Goblet Squat
C2 Seated Shoulder Press

Neem tussen de oefeningen door weinig rust, 30″-60″ seconden. En probeer 12-15 herhalingen te doen.

7. Conclusie 

Ben je hard aan het werk om een slanker, strakker en fitter lijf te krijgen en wil je de productie van het groeihormoon stimuleren? Ga dan aan de slag met de volgende stappen:

  1. Optimaliseer je slaap;
  2. Eet geen snelle koolhydraten direct voordat je gaat slapen;
  3. Ga aan de slag met krachttraining (bijvoorbeeld met bovenstaand trainingsschema);
  4. Vermijd alcohol en stress zoveel mogelijk.

In twee weken een strakkere buik en een lager vetpercentage

Download gratis ons voedingsplan en boek in de eerste twee weken direct resultaat

Lees ook:

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

20 gezonde en makkelijk te bereiden recepten